Mi a jobb számodra? Információ átadás, vagy szűrés?

Te mit tennél a helyemben ha tudnál válaszolni olyan kérdésekre, amikre mások nem tudják a választ?
könnyű rávágni, hogy: “én biztos megmondanám!”
De azt is végig gondolod-e, hogy a másik ember fel van-e készülve arra az információra?

információ
Mindenki esküdözik arra, hogy neki bármit el lehet mondani, de mire kell figyelni, honnan tudhatod, hogy valóban fel van-e készülve valaki a problémái mögötti információra?
A másik ember reakciói árulkodóak! Van olyan módszer, amely arra a tényre alapoz, hogy az ösztönös időszakban, az első hét évben eltárolt védekező mechanizmusok egész életünkben elkísérnek.

Tehát, ha gyerekkorban beválik egy védekező technika, amelyet nem tudatosan, hanem ösztönösen alakítunk ki, az bármikor elővehetjük felnőtt korunkban, ha stresszben vagyunk.

Ha tudod, hogy milyen reakciókat kell figyelni, akkor érteni fogod, hogy mennyire stresszeli az adott helyzet, vagy információ, amit adsz.
Ennek fényében érdemes adagolni a mondani valót.
Na de milyen reakciók, amiket érdemes figyelni?

Például, ha valaki rendszeresen visszakérdez a kérdésekre:
Párbeszéd:
Kérdés: hogyan szoktál reagálni egy rossz hírre?
Válasz: Mennyire rossz hírre gondolsz?

Természetesen nem ennyire egyszerű, hiszen több reakció összessége mutatja meg a problémát.

A vizsgálandó reakciók három fő érzelem alapján történnek:
félelem, indulat, és szeretetvágy alapján.

Mindhárom érzésnek három egyéni szempontja is van:
azt is vizsgálni kell, hogy az illető az ösztönös reakcióját tagadással, elfojtással, vagy érzelem kimutatással éli-e meg.
Ha megismered a szempontokat, amire figyelned kell az információ átadásnál, akkor könnyebb meghúzni a határt, hogy mit mondj és mit ne.

Sok tanácsadó nem tekinti ezt szempontnak, hiszen tűnhet az ügyfél látszólag elfogadónak, nyitottnak, de mindenképpen kíváncsinak és nehéz ezt félre tenni.

Van olyan segítő is, aki a saját védekező rendszere szerint konfliktus kerülésből  inkább válaszol minden kérdésre, minthogy szűrje az infót. Pedig sokszor azzal segítesz, ha csak annyit mondasz el egy problémáról, amit a másik ember egyszerre fel tud dolgozni!

Ha szeretnéd megérteni az emberek reakcióját, vagy megismerni a környezetedben élő emberek viselkedését, akkor szívesen látlak az Enneagram módszer tanfolyamon.
Tanfolyami időpont

Íratkozz fel a hírlevelemre, hogy értesülj az új tartalmakról!

Bejelentkezés