Rajzteszt

 rajzteszt a tudatalatti problémákat segít kirajzolni magadból. Arrol a területről hozza az információt, amit a tudat igyekszik elkerülni. Ezért hasznos segítség azoknál a problémáknál ahol a tudat szívesen becsapja magát.

Minden rajzteszt a rajzolóról szól. Lehet, hogy az emberek nem rajzolnának, ha tudnák, hogy a titkaik benne vannak a rajzban.
A tudatalatti a szimbólumokkal könnyen ki tudja fejezni magát.
Valójában bármilyen szimbólummal külön is meg tudnánk fejteni, hogy mi zajlik bennünk, ezért működi például a régóta hasznát fa teszt.
Egy A4-es papíron lerajzolsz egy fát és rengeteg dolgot elárul rólad!

Ha viszont több szimbólumot rajzolsz le, abban már több témakör megjelenik egyszerre, így a rajzteszt segítségével következtetni lehet több életterület egymáshoz való viszonyáról.

Ha a ház téged szimbolizál, a fa meg egy hozzád közelálló személyt, például a volt férjedet, akkor hamar meg lehet állapítani a rajzból, hogy milyen érzelmi viszonyban maradtatok a válás után.Sőt, azt is meg lehet mondani, ha a válás ellenére mégis vele érzed összetartozónak magad, mintha el sem váltatok volna, nem csoda, ha nincs új párod…

Nagy segítség egy probléma megoldásában, ha belelátunk a tudatalattiba. Felgyorsítja a probléma feltárást.
Más zajlik a felszínen és más érzelmek kavarognak belül. Volt olyan, hogy valaki azért jött, mert a házasságát szerette volna rendbe tenni a férjével és nem tartotta fontosnak megosztani velem, hogy szeretője van.

A rajzteszt segítségével rá tudtam világítani arra, hogy amíg a szerető bepótolja mindazt, ami hiányzik a kapcsolatból, addig a házasságot nem lehet rendbe tenni. Ez kívülről evidensnek tűnhet, de sokszor előfordul az ügyfél részéről, hogy neki nem ennyire egyértelmű.

Sőt, volt olyan hölgy is, aki egyenesen felháborodott azon, hogy mi köze van a két dolognak egymáshoz, elmondta, hogy a szeretőről nem akart velem beszélni, mert ez szerinte nem tartozik a témához.

A rajzteszt egy olyan téma, amihez elsősorban gyerekeket kötünk, hiszen ők szoktak rajzolni, mi felnőttek alig-alig. De ahogy a gyerek is a tudatalatti infókat rajzolja ki magából, úgy a felnőttnek is ugyanazt jelenti a rajz. Egy szimbólum mindentől függetlenül működik, legyen az életkor, nemi szerepkör, nemzetiség, mégis a szimbólum ugyanazt a témát jelenti a rajzoló életében.

Természetesen rengeteg szempontot kell végigvenni az elemzésnél, a vonalvezetést, a szimbólumok egymáshoz való viszonyát, a szimbólum megjelenítését, sőt, az is fontos, ha valaki nem akar lerajzolni valamit, például a kígyót, vagy a kést, és alkudozik, hogy neki ezzel ellenérzése van. Miután ez a két szimbólum a szexualitással és az életösztönnel kapcsolatos, nagyon fontos üzenet, ha ezeket nem szívesen alkalmazza a rajzon…

Azonnal kihagyhatjuk az udvariassági köröket egy probléma feltárásnál, ha rajzteszt segítségével nézünk a dolgok mögé. Kiderül, hogy milyen viszonyban vagyunk a szüleinkkel, partnerünkkel, hogy egyáltalán az élethez hogy viszonyulunk. Benne van a rajzban, ha a szüleink nem vártak, és ez sérülésként maradt.
Hiába mondja valaki, hogy valamit már rég feldolgozott, ha a rajzteszt még mutatja a problémát, akkor azzal még foglalkozni kell!
A módszer megtanulható egy kétnapos tanfolyamon.

 

Bejelentkezés